Nová koalícia chce do roku 2014 umožniť voliť cez internet

23.06.2010 Celý región

Bratislava 23. júna (TASR) - Formujúca sa stredopravá koalícia plánuje upraviť podmienky všetkých volieb na Slovensku jedným volebným zákonom a do roku 2014 umožní voliť cez internet vrátane jediného elektronického ...
Vyplýva to z programových téz týkajúcich sa zmien v rezorte ministerstva vnútra SR, na ktorých sa predstavitelia politických subjektov SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd dohodli na utorňajších (22.6. ) rokovaniach.

Zo zverejneného materiálu vyplýva, že sa strany budú snažiť o zavedenie pravidla len jedného mandátu pri poslancoch Národnej rady (NR) SR a Európskeho parlamentu. Predstavitelia koaličnej štvorky chcú tiež meniť zákon, ktorým SR reaguje na legislatívnu úpravu Maďarskej republiky o dvojakom občianstve tak, aby táto zmena eliminovala jej nežiaduce negatívne účinky na občanov SR.

Nová vláda podľa týchto informácií novelou zákona č. 120/1993 Z.z. zruší vyplácanie finančných prostriedkov členom vlády, poslancom NR SR a náhradníkom po ich odchode alebo odvolaní z funkcie. Z programových téz tiež vyplýva, že obmedzí poslaneckú imunitu len na výroky a hlasovanie v NR SR.

V prípade boja proti korupcii a nelegálnej spolupráci policajtov s kriminálnym prostredím posilní systém nezávislej inšpekcie na polícii, ako aj kapacitné a technické posilnenie kontrolných mechanizmov v Policajnom zbore (PZ). Vláda rovnako podľa programového dokumentu zachová sociálny systém ozbrojených zložiek, Horskej záchrannej služby a Hasičského a záchranného zboru a zmení systém pre nových príslušníkov týchto zložiek tak, aby bol udržateľný a spravodlivý.

Ako je uvedené v programových tézach, mali by sa sprísňovať kritériá výberu do elitných útvarov PZ a získavať špecialisti zo súkromného sektora do Úradu boja proti korupcii a Úradu boja proti organizovanému zločinu PZ, personálne a odborne sa bude snažiť o posilnenie boja proti extrémizmu, obchodovaniu s ľuďmi a posilní zákonné a výkonné kompetencie PZ v oblasti boja proti drogám.

Ďalšou zmenou v rezorte vnútra by podľa uvedených informácií malo byť začlenenie Železničnej polície, Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií a Úradu hraničnej a cudzineckej polície do organizačnej štruktúry PZ.

Strany tiež plánujú zaviesť spravodlivý a efektívny systém vyvlastňovania vo verejnom záujme, ako aj prijať pravidlá odstupného pre volené a menované funkcie, vrátane obchodných spoločností s majetkovou účasťou štátu.
 

Vyberte región